Wednesday, May 06, 2020

Cyprus' National Energy Policy and Strategy Suck ... think a little alternative MOFOS


Η γαλλική Total και το αεροπλανοφόρο Charles De Gaul αποσύρθηκαν από την Κυπριακή ΑΟΖ για τους δικούς τους λόγους.  Η Total γιατί έχασε 99% των εισοδημάτων της σαν αποτέλεσμα της επικείμενης οικονομικής κρίσης λόγο covid-19 που είχε σαν αποτέλεσμα να αλλάξουν οι προτεραιότητες της.  Κατανοείτο. Το Charles De Gaul έφυγε λόγο της απόσυρσης της Total.  Λογικό.  Σαν αποτέλεσμα, η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία έχει βασίσει την ενεργειακή της στρατηγική στην στήριξη και προστασία της Γαλλίας, Ηνωμένων Πολιτειών, Ισραήλ και Αίγυπτου έμεινε απροστάτευτη και στο έρμαιο των ενεργειακών επεκτατικών βλέψεων της Τουρκίας. Όλα αυτά είναι επόμενο να συμβούν όταν βασίζεσαι σε άλλους για να κάνης τον δυνατό και τον Νταή. 

Παραθέτω ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης και προβληματισμού για την δημιουργία και στήριξη εθνικής ενεργειακής πολιτικής που στηρίζετε στης δικές μας δυνάμεις.

Υπάρχει κάποιος που περίμενε κάτι διαφορετικό; Για παράδειγμα ότι θα καθηλώναμε την Τουρκία και κάποιοι θα μας βοηθούσαν; Τα λέω και τα γράφω εδώ και χρόνια ότι ήταν και είναι λάθος ενεργειακή πολιτική και λάθος στρατηγική πολιτική. Είναι απλό.

1. Εκμετάλλευση φτηνού φυσικού πλούτου, της ηλιακής ενέργειας, για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό θα χαμηλώσει το κόστος παραγωγής προϊόντων από φυσικά μέχρι το τουριστικό μας προϊόν. 
2. Είναι ανεξάντλητο άρα ή Τουρκία δεν μπορεί να το πάρει ή να το διεκδικήσει
3. Ή συγκομιδή του είναι εύκολη και φτηνή 
4. Ή παραγωγή του μπορεί να γίνει από πολλές πηγές άρα στρατηγικά είναι καλύτερα σε περίπτωση φυσικής ή άλλης καταστροφής 
5. Μπορεί πολύ ποιό εύκολα να εξαχθεί σε άλλες χώρες 
6. Αφήνει το αέριο για πιθανή εκμετάλλευση για λύση του κυπριακού. Για παράδειγμα να δώσουμε δικαίωμα εκμετάλλευσης στην Τουρκία με αντάλλαγμα την λύση του κυπριακού προβλήματος... 

Κάποιες απλές ιδέες που παρουσιάζω και αναλύω εδώ και χρόνια... τι νομίζετε; Γιατί πάντα πρέπει να περιπλέκονται τα πράγματα?

No comments: